Енжди Касабие: Няма забранени храни, има забранени количества!

Енджи Касабие е родена в Бейрут на 1 ноември. В момента е асистент в Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене в Медицинския университет. Паралелно с това защитава магистратура и докторантура във Вашингтонския университет, специалност „Диетика“.

Какво нещо е диетата?

Диетата и лично решение и човек трябва да е честен към себе си дали я спазва. Нашият организъм зависи само от нас – каквото и колкото му даваме, толкова и той ще ни даде. Затова има хора, които на голяма възраст изграждат млади. Защото са внимавали през годините, спортували са, хранели са се правилно.

 

Какво е общото между диетата и външния вид?

Няма значение какъв си – въпросът е дали обичаш и уважаваш себе си. Ако външният вид не те вълнува, гледай си поне здравето. Всичко се отключва от храната. Много заболявания се лекуват чрез нея. Човекът е като цветето – на него тор, за да цъфти, на нас – храна, за да живеем.

 

Има ли разлика между мъжете и жените при спазването на диетите?

Мъжете винаги са по-честни при спазването на диетите. Признават си „прегрешенията“, по-ревностно спазват режим. По-суетните и грамажите гледат. Затова имат по-добри резултати. Храненето за абсолютно всички мъже е без лишения. Важни са само количествата. Няма забранени храни, има забранени количества.
(Материалът с д-р Енджи Касабие е публикуван във в. „Преса“)